Sok, nektar, napój – kupuj z głową

nektar napój sokWchodząc do sklepów możemy znaleźć szeroki asortyment soków, nektarów i napoi, które kuszą soczystymi owocami na etykiecie i niekiedy świetną ceną. Co tak naprawdę kryje barwne opakowanie? Na co najbardziej zwracać uwagę przy zakupie? Poniżej kilka praktycznych informacji na ten temat.

 

W sklepie możemy znaleźć:

–  soki jednodniowe, niepasteryzowane z  krótką datą przydatności do spożycia

– ze świeżych owoców / warzyw,

– soki odtworzone z soku lub przecieru zagęszczonego,

– soki nie z koncentratu tzw. NFC – not from concentrate

– nektary

– napoje

Czym różnią się te w/w produkty?

SOKI - wyroby zdolne do fermentacji, lecz niesfermentowane, otrzymane z jadalnych części zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków. Posiadają barwę, smak i zapach charakterystyczną dla soku z owoców, z których wyrób jest wytwarzany.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 marca 2013 r.) do soku można dodać JEDYNIE:

- sok cytrynowy / zagęszczony sok cytrynowy lub sok z limonek / zagęszczony sok z limonek w ilości do 3 g na litr soku w celu korelacji kwaśnego smaku

aromat, miazgę i komórki miąższu (usunięte z soku lecz odzyskane w procesie wytwarzania danego soku) otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub nektaru owocowego.

– witaminy

– składniki mineralne

W przypadku soku z owoców rokitnika dozwolony jest dodatek cukru w ilości nieprzekraczającej

140 g/l.

W przypadku soku pomidorowego i soku pomidorowego odtworzonego z zagęszczonego soku pomidorowego można dodawać sól, przyprawy i zioła.

PAMIETAJMY – soki NIE MOGĄ ZAWIERAĆ:

– cukru

– barwników

– konserwantów

Soki nie mogą być rozcieńczane wodą.  Soki owocowe odtworzone z zagęszczonych soków owocowych otrzymuje się przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku oraz przywrócenie aromatu uprzednio usuniętego z soku.

Wiele ludzi mylnie sądzi że nektary mają większą wartość energetyczną od soku. W końcu nektar kojarzy nam się z napojem Bogów. Nic bardziej mylnego!

NEKTARY – wyroby zdolne do fermentacji lecz nie sfermentowane, otrzymane przez dodanie wody z dodatkiem lub bez dodatku CUKRU / MIODU (w ilości nie większej niż 20 % wagowo w

stosunku do wyrobu końcowego) do:

 

1) soku owocowego,

2) soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego,

3) zagęszczonego soku owocowego,

4) soku owocowego wyprodukowanego z użyciem ekstrakcji wodnej,

5) soku owocowego w proszku,

6) przecieru owocowego lub zagęszczonego przecieru owocowego,

7) mieszaniny wyrobów wymienionych w pkt 1–6 spełniającymi wymagania dotyczące minimalnej zawartości soków lub przecierów owocowych określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

Minimalna zawartość soku lub przecieru w nektarze jest normowana i wynosi 25 – 50 %.

Ponadto dozwolone jest stosowanie:

substancji słodzących (np. aspartam, acesulfam)

- soku cytrynowego / zagęszczonego soku cytrynowego lub soku z limonek / zagęszczonego soku z limonek w ilości do 3 g na litr soku w celu korelacji kwaśnego smaku

ZABRONIONE jest stosowanie:

-substancji  konserwujących,

- barwników,

- aromatów

PAMIĘTAJMY –  soki zawierają więcej wartościowych składników odżywczych niż rozcieńczone wodą nektary. Nektary zawierają średnio 20 łyżeczek cukru w odniesieniu do wyrobu końcowego natomiast soki zawierają jedynie naturalnie występujące cukry proste, które są nośnikiem energii.

 

Napoje – wyroby na bazie soków owocowych. Jakość handlowa napoi nie jest normowana (polskie prawo nie określa minimalnej zawartości soków i przecierów w tego typu produktach).

Mogą zawierać:

– substancje słodzące

– substancje konserwujące

– barwniki

– aromaty

– cukier

– regulatory kwasowości
zdrowy sokWnioskując z powyższego jedyne co mogą nam dostarczyć napoje to próchnica zębów i zbędne kilogramy. Jest to najniższa półka wyrobów z tej kategorii. Ponieważ wyprodukowane są minimalnym kosztem na półkach sklepowych odznaczają się niską ceną i przyciągają jedynie wyprowadzającymi klienta w błąd chwytami marketingowymi. Często wielkie ‘100 %’ oznacza jedynie 100 % pokrycie zapotrzebowania człowieka na witaminę C lub 100 % smaku (dzięki dodanym aromatom).

Nie dajmy się oszukać. Czytajmy etykiety i wybierajmy wartościowe produkty jakimi są soki lub nektary.

 

Leave a Reply



× pięć = 5

shared on wplocker.com