Pomidory – wartości odżywcze


pomNiektórzy ludzie nierozłącznie kojarzą zapach lata, działki, ogródka, słońca z zapachem pomidorów. Tym dojrzewającym na własnej grządce naprawdę trudno jest się oprzeć. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę jak cenne właściwości odżywcze kryją w sobie pomidory. Mimo, że wszyscy zaliczamy pomidory do warzyw (warunkują to pobudki handlowe – wysokość cła), to z botanicznego punktu widzenia jest to owoc.

 

Możemy je spożywać pod różnymi postaciami m.in. świeże, jako dodatek do sałatek, surówek, w postaci soku pomidorowego, ketchupu.

Jeden średni pomidor (150 g) zawiera:

88

 

 

 

 

Pokrywa zapotrzebowanie:

89

 

 

 

 

 

 

 

Pomidory zawierają szereg wartościowych witamin i składników mineralnych:

  • witaminę K1 (właściwości przeciwkrzepliwe, witamina rozpuszczalna w tłuszczach),
  • witaminę E (korzystna dla oczu i skóry),
  • witaminy z grupy B (B1,B2,B6 – korzystne dla układu nerwowego),
  • witamina PP (obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca)
  • kwas foliowy
  • biotynę
  • składniki mineralne: sód, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan (zawartość żelaza jest jest kilkakrotnie większa niż w mięsie kurzym, rybach czy mleku)

Z powodzeniem można stosować pomidory w dietach niskokalorycznych, zasadotwórczych.

W sklepach możemy znaleźć zarówno pomidory szklarniowe jak i gruntowe.

Pomidory gruntowe mają większą wartość odżywczą – dojrzewają na słońcu i uprawiane są na glebach. Natomiast pomidory szklarniowe są uprawiane na wełnie mineralnej, sztucznie nawożone, spryskiwane środkami owado i grzybobójczymi, nierzadko traktowane chemicznymi regulatorami wzrostu, które przyspieszają dojrzewanie pomidora (zielone pomidory są poddawane działaniu etylenu).

Zwracajmy uwagę jakie pomidory kupujemy – wybierajmy te zdrowe – gruntowe.

 pomidor

Najbardziej wartościowe są pomidory czerwone, które są najbogatszym źródłem likopenu. Z uwagi na szereg prozdrowotnych właściwości tego związku został mu w całości poświęcony odrębny artykuł.

Unikajmy pomidorów zielonych, niedojrzałych, wybarwionych – zawierają szkodliwą tomatynę – alkaloid, który w dużych stężeniach działa teratogennie  i toksycznie  na nasz organizm (powodują bóle brzucha, kłopoty żołądkowe, wymioty). Pod względem budowy chemicznej jest to związek podobny do solaniny zawartej w ziemniakach. Oba alkaloidy są jednak termolabilne – podczas obróbki termicznej zostają unieczynnione.

Pomidory pozytywnie oddziałują na wątrobę, m.in:

– wzmacniają ją

– wspomagają trawienie

– oczyszczają.

Potas zawarty w pomidorach zabezpiecza nas przed skokami ciśnienia. Dzięki wysokiej zawartości tego składnika pomidory obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Te właściwości zostają w dużej mierze zmniejszone przed dodatek soli do pomidorów (naruszenie równowagi sodu i potasu).

Ponadto podtrzymują równowagę kwasowo – zasadową, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne.

Kiedy zaleca się spożywanie pomidorów?

Przede wszystkim w przypadku

niestrawności,

braku apetytu,

anoreksji,

– przynoszą ulgę w bólach głowy.

Ich spożywanie zaleca się w dietach przeciwko otyłości, cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, chorobach serca, niedokrwistości.

Cenne uwagi czyli jak uniknąć najczęstszych błędów.

Pomidory należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce tracą smak i aromat.

Nie należy łączyć pomidorów z ogórkami. W ogórkach zawarty jest enzym -askorbinaza –  która niszczy witaminę C.

Nadpleśniałe pomidory należy wyrzucić. Pleśń ma silne właściwości rakotwórcze. Jej zarodki powstają w środku owocu więc odcinanie spleśniałych części nie pomoże.

Nie dajmy się oszukać!

Komunikat na opakowaniu soków pomidorowych – nie zawiera konserwantów – to zwykły chwyt marketingowy!

Pomidory są pasteryzowane, a wiec w ten sposób zapewniana jest ich trwałość.

 

Leave a Reply



− trzy = 4

shared on wplocker.com